пʼятниця, 16 грудня 2016 р.

9 грудня - свято православний Святителя Миколая, Архієпископа Мир Лікійського, Чудотворця. У християнстві це один з найбільш шанованих святих. Народився і жив Микола в III столітті в області Лікії місті Патари. Батьки його шанували пани і виховували сина в християнській вірі, дядько його був єпископом.

Замолоду Микола вів усамітнений спосіб життя, віддавався молитвам. Рано залишився без батьків. Все спадок роздав стражденним. Вже в молодості Микола висвячений священним саном. Пастви він подавав гарячий приклад своїми праведними справами.
Пізніше був обраний Мір Лікійських єпископом. Щогодини дбав про свою паству. За часів гоніння християн стійко виніс усі тяготи ув`язнення в темницю. І там він підтримував сили і дух своєї пастви. Дбав він не тільки про душу, всіляко підтримував тілесне благополуччя. Одним з чудес вважається те, як Святий Миколай уві сні з`явився одному з купців, дав три монети і велів відвезти провізію голодним. Прокинувшись, цей купець справді виявив ці три монетки і, звичайно, виконав прохання Святого.
Святий Миколай дожив до глибокої старості, протягом життя зробивши чимало чудес. Вставав на захист невинних, завжди був нужденним, надавав допомогу. Особливо шанований Святий Миколай на Русі. Після Божої матері його лику присвячено, мабуть, найбільше ікон. Багато з них мають навіть російські додавання до імені: Нікола Великорецкий, Нікола Можайський, Нікола Ліпенскій і другіе.Церковь християнська відзначає 19 грудня свято православний, почитає Миколи Святителя.

Немає коментарів:

Дописати коментар