понеділок, 21 березня 2016 р.

Що важливіше: кар'єра чи сім'я? Одвічна жіноча проблема. У чоловіків все просто: на першому місці апріорі стоїть кар'єра. Успіх у діловій сфері забезпечує чоловікові не тільки можливість самореалізації, але й більш широкий вибір супутниць життя.
У жінок все складніше. Успіх на кар'єрному поприщі не гарантує щастя в особистому житті. У деяких випадках талановитій жінці-керівнику складніше знайти гідну пару, ніж менш успішним подругам. Діти опиняються покинутими, адже майже весь свій час мама присвячує роботі.Виходить, потрібно робити ставку на сім'ю?
Але і тут жінку підстерігають розчарування. Відчуття нереалізованості формує комплекс неповноцінності. Коло спілкування домогосподарки обмежений сім'єю. У пошуках самореалізації жінка оточує чоловіка і дітей мегазаботой, переростає в мегаконтроль, що руйнує стосунки.Чому ж віддати перевагу: сім'ї або кар'єрі? А може, вийде їх поєднати? Відповіді на ці питання - на сайті для жінок Чарівна.При вирішенні дилеми «Кар'єра чи сім'я?» Перша думка, яка приходить в голову: робити все послідовно. Спочатку зробити кар'єру, потім створити сім'ю, або навпаки. Здавалося б, рішення цілком логічно. Але і тут є маса підводних каменів.
Кар'єра, потім сім'я і діти

Переваги такої послідовності цілком очевидні:
  • В молоді роки значно більше сил, енергії та ентузіазму для створення кар'єри. Є бажання здійснювати несподівані вчинки, часто приводять до успіху. Негативний досвід практично відсутня, тому ти не обмежена стереотипами, нав'язувати тобі думки, що нічого не вийде.
  • Не обтяжена сім'єю і дітьми, ти відповідаєш тільки за себе. Це дає тобі повну свободу дій. Якщо знадобиться, ти з легкістю переїдеш в інше місто, де більше можливостей для створення кар'єри. Або погодишся на пропозицію піврічної стажування за кордоном, після чого відкриються нові перспективи.
  • Ти можеш присвячувати роботі стільки часу, скільки в тебе є. Не потрібно турбуватися, як пояснити чоловікові, чому ти постійно працюєш понаднормово. Затримавшись на роботі, немає необхідності смикатися, як там малюк, який залишився з нянею чи бабусею.
  • Ти не випадаєш з колії. Школа, університет, кар'єра йдуть послідовно, тому ти не втрачаєш навичок навчання, підтримуєш потрібні зв'язки, постійно знаходишся в курсі сучасних течій. Відновлюватися після пологів досить важко, і не тільки у фізіологічному плані. Поки ти будеш народжувати і няньчити малюка, знання застаріють, здатність вчитися знизиться, геніальні ідеї придумати і втілити кимось іншим.
  • Якщо знадобиться, ти зможеш практично всі ресурси вкласти в справу. Якщо інвестицій в обріз, на рахунку кожна копійка. На собі ти зможеш заощадити. На дитині - ні. Харчуйся хлібом і водою, залишайся на роботі цілодобово, просиджували ночі за комп'ютером - роби, що хочеш, в ім'я своєї мети, тебе не обмежує ніщо і ніхто.
Переваги досить істотні, тому багато жінок вирішують спочатку зробити кар'єру, потім виходити заміж і народжувати дітей. Але цей виграшний на перший погляд варіант таїть декілька підводних каменів.
Поглиблення в роботу поступово притуплює бажання стати матір'ю. Теоретично ти хочеш дітей. Але на практиці постійно відкладаєш: після завершення кварталу, після підписання контракту, після ... З таким успіхом «тут і зараз» може і зовсім не наступити. Одного разу ти зізнаєшся собі, що своїм життям задоволена і нічого не хочеш в ній міняти. А материнський інстинкт ...
Після годинної метушні з племінниками у тебе настільки болить голова від дитячого вереску, що потреба материнства кудись зникає.
У західних країнах модно народжувати після тридцяти. Але які б успіхи не зробила сучасна медицина, пізні пологи небезпечні і для матері, і для дитини. З віком важче завагітніти. Яйцеклітини живуть з тобою все життя, отже, піддаються всім негативним впливом ззовні. Чим ти старший, тим більше токсинів, радіації та інших «принад» навколишнього середовища ти отримуєш. В результаті зростає ймовірність народити дитини з генетичними відхиленнями.
Пізнє материнство таїть у собі ще одну приховану загрозу. Жінки, які досягли певних успіхів на кар'єрному поприщі, часто докоряють своїх дітей тим, що вони не оцінюють титанічних зусиль матері, які вона вклала для нинішнього добробуту чада. А велика різниця у віці дітей і батьків породжує «конфлікти поколінь». У підсумку материнство приносить розчарування. Довгі роки ти старалася, а виявилося, що твої зусилля не оцінили, не зрозуміли і, власне, не просили.
Сім'я, потім кар'єра

Цей варіант не так поширений, як попередній. Хоча і в ньому є свої позитивні сторони:
  • Відсутній комплекс ущербності, що виникає з приводу того, що в тебе немає сім'ї. Адже, незважаючи на повальну емансипацію, кожна жінка на підсвідомому рівні хоче вийти заміж і народити дитину. Якщо вона цього позбавлена, з роками розвивається комплекс, який заважає створенню нормальних відносин з людьми.
  • Твою ініціативність та наполегливість ніхто не буде пояснювати тим, що ти просто намагаєшся компенсувати недолік сімейного життя. Подібні підколки - дрібниця, але здатні вивести з рівноваги навіть саму «залізну» леді.
  • Ти спокійно народжувати, не переживаючи, що в самі короткі терміни потрібно виходити на роботу. Твій малюк отримує грудне вигодовування, вдосталь материнської ласки і турботи.
  • Якщо ти вдало вийшла заміж, твій чоловік підтримає тебе в твоїх починаннях. А може, навіть проінвестує твої починання.

Але і в цьому варіанті є свої проблеми:
  • Головне питання - коли братися за кар'єру? Коли дитина піде в садок? Коли доросте до школи? Коли надійде в університет?
  • На кожному етапі тобі буде здаватися, що він ще маленький і потребує матері. Час для створення кар'єри може настати.
  • Ти упускаєш час. Поки ти народжуєш і піднімаєш на ноги малюка, ти втрачаєш знання, вправність, ентузіазм. На ринку праці з'являються нові конкуренти. Через кілька років ти можеш опинитися за бортом ділової сфери.
  • Не всякий чоловік підтримає ініціативу дружини зробити кар'єру. Вибирати між чоловіком і самореалізацією в улюбленій справі так само складно, як вирішувати дилему кар'єра чи сім'я.

Як поєднати кар'єру і сім'ю?

А якщо спробувати поєднати? Адже існує маса прикладів, коли жінки успішно реалізовували себе і як матері-дружини, і як бізнес-леді. Що їм допомогло досягти таких результатів? В першу чергу, віра в свої сили і вміння тримати баланс між обома сторонами свого життя. Приділяти кожній з них достатньо часу, але не допускати різких перекосів.

Тобі доведеться навчитися:
  • раціонально планувати свій час, щоб усюди встигати;
  • підтримувати себе в гарній фізичній і психологічній формі. По суті, ти втрачаєш права на слабкість;
  • визначати і вирішувати тільки головні завдання, адже на другорядні при такому розкладі фізично не залишається ресурсів,
    витримувати суворий баланс, не допускаючи різких перекосів в будь-яку зі сторін.

Все це цілком здійсненно. І якщо ти хочеш зробити своє життя по максимуму насиченою та продуктивною, не вибирай, кар'єра чи сім'я. Краще сумісти ці дві сторони, кожна з яких подарує тобі окрему радість і почуття задоволення!http://charivna.in.ua/uspx/karra/561-shho-vazhlivshe-karra-chi-smya.html

Немає коментарів:

Дописати коментар